3B Biyoyazıcı Nedir ?

Geçen gün yayınladığım biyomühendislik nedir ? İsimli yazıma Profesörün Günlüğü adlı bir sayfanın yazarı yorum yapmış ben de konuda bir yazı yazdım eklerseniz sevinirim demiş. Ben de çok iyi olacağını düşünerek eklemeye karar verdim. Yazı için Profesörün Günlüğü sayfasına teşekkür ederim.


3B Biyoyazıcı Nedir? 3B Biyoyazıcı Nasıl Çalışır? 3B Biyoyazıcı ile Organ Üretimi

Arkadaşlar bugünkü haberlerde 3B Biyoyazıcılar yapılan çalışmaların son durumu hakkında bilgi edinmiş oldum. 3B Biyoyazıcı Nedir? 3B Biyoyazıcı Nasıl Çalışır? 3B Biyoyazıcı ile Organ Üretimi hakkında baya bir şeyler öğrendim sayılır. Hatta dünyada sayılı olan 3B laboratuvarlarının birinin başında bir türk doktorun bulunması beni ayrıca sevindirdi. Bugün öğrendiklerimi sizlere özetlemek istiyorum ki bu güzel gelişmelerden herkesin haberi olsun ve desteklesin.

3B Biyoyazıcı Nedir? 3B Biyoyazıcı Nasıl Çalışır? 3B Biyoyazıcı ile Organ Üretimi

Doç. Dr. İbrahim Tarık Özbolat Kimdir?
ABD'nin Penn State Üniversitesinde 13 yıldır doku mühendisliği alanında araştırmalar yürüten, şu anda da organ basımı alanında dünyanın sayılı laboratuvarlarından birinin başındaki kişi arkadaşlar.

3B Biyoyazıcı Nedir?

Öncelikle 3B 'nin tanımını Penn State Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Tarık Özbolat hocamızdan öğrenelim. “Yapay organ üretimi insandan alınan kök hücreleri kullanarak, bir organın görevini yerine getirebilecek üç boyutlu (3B) organ benzeri yapıların geliştirilmesidir”diyor. Doktorumuz kısaca, çeşitli nedenlerden dolayı kaza, hastalık veya genetik olarak fonksiyonlarını yitiren organların yerini alabilecek, şuan için tam anlamıyla olmasa da en önemli işlevini yerine getirebilecek, mevcut organın yerine nakledilebileceği gibi, vücudun başka yerlerinde de konumlandırılabilecek organ yapıların üretimi sağlayan yazıcılardır.

3B Biyoyazıcı Nasıl Çalışır?

Tabi tam olarak nasıl çalıştığını kimse teknolojik açıdan teknik detaylarını açıklamaz ama hocamız ana prensibini herkesin anlayacağı şekilde güzelce açıklamış. Doç. Dr. Tarık Özbolat '' Kök hücrelerden özelleşen canlı hücreler biyomalzeme içine yüklenir ve daha sonra bilgisayar kontrollü 3B biyoyazıcılar tarafından tabandan başlayarak yüzeylerin üst üste eklenmesiyle gerçekleşir. Basılan her katmanın bir sonraki katman için temel işlevi görmektedir. Organ şeklinin verilmesinden sonra dokulaşmanın başlaması, doku kaynaşmasının sağlanması ve işlevsel yeterliliğe ulaşması, 3B organ basımı için en temel öğedir. Bir başka kritik faktör ise üretilen organın içinde damarlaşma olmasıdır. Bu sayede hücrelerin büyümesi, bölünmesi ve kaynaşması için gerekli oksijen ve besinler taşınır ve oluşan metabolizma atıklarını hücreden uzaklaştırılır. ''diye açıkladı. Hayal etmesi bile zor olan çok komplike bir sistemden bahsettiği aşikar arkadaşlar.

3B Biyoyazıcı ile Organ Üretimi

İşte herkesi ilgilendiren özellikle organ nakli bekleyen hastalarımız için en önemli kısım arkadaşlar. Sadece Türkiye de 2019 yılında organ nakli bekleyen kişi sayısı toplam 26.351 kişi arkadaşlar. Böyle bir teknolojinin yapay organ üretiminde ki önemini buradan anlayabiliriz. 3B biyoyazıcılar ile organ nakli sırası tarihe karışacaktır diye ümit ediyorum ama ne yazık ki bu kısa zaman içinde görünmüyor gibi arkadaşlar. :( Doç. Dr. Özbolat 'ın açıklamalarına göre ''  5-10 yıl içerisinde hastaya özel kemik, kıkırdak, damar ve deri gibi organların cerrahide kullanılması öngörülmektedir. '' diyor. Ayrıca şunu da ekliyor '' Kalp, pankreas, karaciğer gibi fonksiyonel olarak karışık organların yapımı daha uzun belki önümüzdeki 20 yıllık dönemi alabilir. Bundan 10 yıl önce biz sadece hücre basabiliyorduk. 10 yıl sonra şimdi biz doku yapıyoruz. Belki 10 yıl sonra da damarlı, fonksiyonel olarak karışık organları da artık göreceğiz. ''

Yani 3B ile üretilen yapay organların kişilere nakilleri ne zaman yapılır diyorsanız, tahmini 20 yılı bulur diyor arkadaşlar. Şuan için organ nakli bekleyen hastalar için pek sevindirici bir durum değil gibi görünse de gelecek nesil için sevindirici bir gelişim. Kızımın gençliğinde yani 2035-2040 yıllarında şöyle bir haber başlığı görmek isterim '' Dünya da organ nakli bekleyen hasta kalmadı '' çok güzel olmaz mı arkadaşlar?

3B Biyoyazıcının Yararları

3B yazıcılar şuan için bile hastalara umut oluyor arkadaşlar. Her ne kadar organ üretimi 20 yıllık süreci kapsasa da dolaylı yollardan hastalarımızın iyileşmesinde rol alacak. Şuan için 12 çeşit doku yapılıyormuş arkadaşlar. Akciğer, deri, kemik, kıkırdak, pankreas, tümör modelleri, kalp, deri dokuları ya da ikisinin birlikte olduğu dokularmış. Bu dokuları kullanarak ilaç sektörüne büyük katkı sağlayacak gibi. Mesela bu katkı nedir?
  • Akciğer dokularında, akciğer hastalıklarının tedavisi için ilaç denemeleri.
  • Kanser tedavisinde ki ilaçların, immün terapilerin, hasta üzerinde denemeden önce nasıl sonuç vereceğini ürettikleri dokular üzerinde deneyebilirler
  • Pankreas dokusundan Tip1 ve Tip2 diyabet için üretilen ilaçların insülin üreten hücrelere etkisi.
  • İlaçların hata payını indirgemesi.
gibi çok önemli yararları kısa zamanda göreceksiniz arkadaşlar. Şuan hayvan deneyleri yapılıyormuş. 5 yıl içinde bunların hepsi olacak. Deri, kemik, kıkırdak üretilip hastalara nakledilebilecekmiş. Önümüzde ki 20 yıl içinde de yapay organ üretimi ile sorunlar çözülecektir.

KAYNAK : Profesörün Günlüğü
3B Biyoyazıcı Nedir ? 3B Biyoyazıcı Nedir ? Reviewed by Teknolojik Yazılımcı on Haziran 21, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.