Toprağı Bol Olsun Sözü Nereden Geliyor?

 

Toprağıbololsun

Vefat sonrasında ölen kişi için kullandığımız toprağı bol olsun sözü nereden geliyor? Eski Türk geleneği olmasının yanı sıra yapılmaya devam eden bir anlayıştır aslında. Bununla birlikte bu sözün kullanımı günümüzde de kendisini koruyor. Çok sık duyduğumuz bir temenni cümlesidir. Ölen kişinin çok daha rahat olması ve itibarlı olması anlamı da bulunur. Halihazırda yalnızca Türk kültürüne has bir durum olduğu da söz konusu çalışmalarla ortaya konmuştur. Peki, toprağı bol olsun lafının neden söylendiğini biliyor musunuz?


Türk Hükümdar Cenazeleri

Eski bir Türk inancı olan bu durumun kaynağı aslında hükümdar cenazeleriyle ilgilidir. Çünkü Türk hükümdarı veya önemli bir devlet görevlisi vefat edince defin işlemleri başlar. Çok geniş bir katılımla bu süreç büyük bir organizasyona sahiptir. Bununla birlikte öldükten sonraya inanış her zaman var olduğu için vefat olayının kıymeti daha da fazlaydı. Defin işlemleri sırasında kişinin kabri açılır ve toprağa verilmesi yapılırdı. Burada devlet adamları ve önemli kişiler bulunurdu. Ayrıca halktan insanlara da kendi topraklarından getirebilmesine izin verirdi. Çünkü toprak atmak ya da toprak getirmek tabiri bir sevgi gösterisidir. Eğer hükümdar halk tarafından çok seviliyorsa daha fazla toprak gelirdi. Ancak sevilmeyen bir hükümdar ölmüşse toprağı daha az olurdu.


Toprağı Bol Olsun Sevgisi

Defin işlemleri sonrasında toprağı düz hale geldikten sonra halkın toprak atmasına izin verilirdi. Sonrasında önemli kişiler geriye çıkar ve isteyenler topraklarını orta kısma bırakırdı. Mezarlığın ortasına bırakma işlemi tüm gün ve hatta geceler boyu devam ederdi. Ardından ise mezarlıklar arasında orta kısımlar karşılaştırıldığında bazıları daha yüksek hale gelirdi. Bunun anlamı ise o kişinin daha çok sevilmesiyle ilgiliydi. Yani, sevilen hükümdarın toprağı çok daha fazla olurdu. Buradan toprağı bol olsun lafı doğarken insanların arasında sevilsin temennisi söz konusudur. Kişinin yaşadığı yer veya yöre eşrafında sevilmesi elbette mühimdir. Bununla birlikte bunu sağlaması adına da toprağı bol olsun tabiri çokça kullanılırdı.


Günümüzde de yine vefat sonrasında mezar işlemlerinde sevdiklerinin gelmesi adına bunu kullandığını söylemek yanlış olmayacaktır. Çünkü unutmak ya d unutulmak oldukça zor bir durumdur. Bunun olmaması adına kişinin herkesçe kabul görmesi ve son gününde hatırlanması da önem taşır. Herkesin cenazede bulunabilmesi de değerlidir. Bundan dolayı da toprağı bol olsun, toprak atanı olsun manalarını çıkarmamız mümkündür.


Kaynak : SANALBİLGİ

Yorum Yaz

Daha yeni Daha eski