Covid-19 Günlerinde Sanal Özgürlük: VPN Nedir? Ne İşe Yarar?



Covid-19 salgını sebebiyle imkanı olan herkes sosyal izolasyona girmiş durumda. Fiziki olarak özgürlüğün kısıtlandığı bu günlerde internet herkesin dışarıyla olan tek bağlantısı. Dolayısıyla internet kullanımı arttı. VPN ile bu günlerde hem sanal özgürlüğünüzü elde edebilir hem de siber güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Covid-19 sebebiyle artan internet kullanımı siber saldırıları beraberinde getirecektir.
VPN Nedir?
VPN nedir? VPN nasıl kurulur? VPN, 1996 yılında bir Microsoft çalışanı tarafından iki bilgisayar arasında oluşturulan sanal ağ ile ortaya çıkmıştır. VPN ile cihazlar ve ağlar arasında sanal özel bir ağ oluşturulabilmektedir.
Remote Access ve Site to Site olarak iki VPN çeşidi vardır. Site to Site VPN daha çok şirketler tarafından ofis ağlarını birbirine veya merkez ofis ağına bağlamak için kullanılır. Remote Access ise hem bireyler hem şirketler tarafından kullanılır. Remote Access uzaktan çalışan bir bireyin şirket ağına ve ağ içinde dosyalara bağlanmasını sağlar. Aynı zamanda, günümüz modern VPN programları bu VPN çeşidini kullanmaktadır. Kendi VPN’inizi kurduğunuz takdirde de bu VPN çeşidini kullanmış olursunuz.
VPN programları kurulduğu bilgisayarın uzaktaki VPN sunucusuna tünelleme protokolleri aracılığıyla bağlanmasını sağlar. OpenVPN, Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü (PPTP), İkinci Katman Tünelleme Protokolü/İnternet Protokol Güvenliği (L2TP/IPsec), İnternet Anahtar Değişim Versiyonu 2 (IKEv2), Güvenli Soket Tünelleme Protokolü (SSTP) sanal özel ağ oluşturmak için kullanılan protokollerdir.
Tünelleme protokolleri ile oluşturulan sanal ağa giren ve çıkan veri paketleri aynı zamanda çeşitli şifreleme yöntemleri ile şifrelenir. Veri Şifreleme Standardı (DES), Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES), Rivest-Shamir-Adleman (RSA), Blowfish, Twofish kullanılan şifreleme yöntemlerindendir.
VPN Ne İşe Yarar?
Bilgisayarınıza VPN indirdiğinizde ve bir VPN sunucusu üzerinden internete bağlandığınızda veri paketleriniz kullandığınız internet sağlayıcısının sunucuları yerine öncelikle VPN sunucusuna gider. Bu sırada kullanılan şifreleme yöntemi ile şifrelenir. VPN sunucusundan çıkarken veri paketleri deşifre olur fakat internet protokol (IP) adresleri artık VPN sunucusunun IP adresidir. Bu şekilde VPN çevrimiçi aktivitelerin anonim olmasını sağlar.
Örneğin, bir web siteye VPN kullanarak giriş yaptınız. Giriş yaptığınız web site sizin değil VPN sunucusunun IP adresini görür. Fiziki konumunuzu internetten gizlemiş olursunuz. Web site ile alışveriş ettiğiniz veri paketleri şifreli değildir. Bu web sitenin kullandığı protokole bağlı olan bir şeydir. Web site, Güvenli Hipermetin Transfer Protokolü (HTTPS) kullanıyorsa VPN ile web site hem fiziki konumunuzu öğrenemez hem de veri paketlerinizin içeriğini okuyamaz. Aynı zamanda, ortadaki adam (Mitm) saldırısına karşı veri paketleriniz şifreli olur. Giriş yaptığınız her web sitenin kullandığı protokolü kontrol edemeyeceğiniz için tarayıcınızda HTTPS Everywhere eklentisi kullanabilirsiniz. Bu eklenti ile HTTP olan web sitelerin HTTPS versiyonuna yönlendirilirsiniz.
IP adresinizin değişmesi size sanal özgürlük sağlar. IP adresinizi başka bir ülke üzerinden değiştirdiğinizde IP adresine dayalı erişim engellerini aşabilirsiniz. Aynı zamanda, son zamanlarda uygulanmaya başlanan derinlemesine paket incelemesi (DPI) engellemelerini de veri paketleriniz VPN ile şifreli olacağı için aşabilirsiniz. Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, DPI’da bir ağa giren ve çıkan her veri paketinin incelendiğini ve tarandığını belirtiyor. Bu taramada belirli kelimeler, şifreler veya başka gizli bilgiler taranabiliyor ve tespit durumunda engellenme sağlanıyor.
Ücretsiz VPN programlarını kullanmaktan kaçının. Ücretsiz VPN, antivirüs programları vaad ettiği güvenliği sağlamak yerine bilgisayarınızda casus yazılım gibi çalışıyor olabilir. Unutmayın ki, IP adresinizin bir bağlantı problemi sırasında anlık olarak ortaya çıkması anonimliğinizi kaybetmeniz demektir.

Yorum Yaz

Daha yeni Daha eski